Hrvatski radio

Radio Pula

Savez udruga Rojca povodom Međunarodnog dana volontera

05.12.2020.

12:21

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/Rojcnet

Foto: snimka zaslona/Rojcnet

Foto: - / -

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera. Tim povodom Savez udruga Rojca ukazuje na veliki doprinos koji zajednici pružaju volonteri koji u SUR-u djeluju u sklopu programa Europske snage solidarnosti.

Kroz razne projekte u radu SUR-a i Društvenog centra Rojc, sudjelovalo je na desetke volontera. Trenutačno je aktivno pet volontera, u projektu “Pokretači solidarnosti u Rojcu”: Marija Stojadinović, Igor Zenzerović, Dragan Sarapa, Alessia Krivičić i Valent Hrvatin

Volonteri Rojca otvorili su, između ostaloga, community knjižnicu “ROJCbook” koja broji više od 1.600 naslova, a čije je otvaranje inicirala Alessia Krivičić. Kao zanimljiv dodatak knjižnici je najavljeno dodavanje romske sekcije, projekt za koji je zadužen Igor Zenzerović. Knjižnični naslovi promovirat će se i analizirati u emisiji Audio ROJCbook koju je osmislila te koju će voditi Marija Stojadinović. Autor vizuala “ROJCbooka” je također volonter, Valent Hrvatin.

Početkom listopadae, u sklopu projekta GRAD(imo) Rojc, otvoren je Info Punkt na kojemu volonteri svakoga dana od 9 do 21 sat korisnicima Rojca pružaju sve relevantne informacije.

Posebno iskustvo za volontere bilo je sudjelovanje u organizaciji glazbenih događanja koja su se ljetos odvijala u unutarnjem dvorištu Rojca. - koncerata bendova Let 3 i Saša 21, na trodnevnoj koncertnoj manifestaciji na kojoj su nastupili Sara Renar, Klinika Denisa Kataneca, Jonathan i drugi. 

Volonteri Saveza udruga Rojca sudjeluju u kreiranju sadržaja za community Radio Rojc. Aktualne emisije su “Sviraš šta?” Dina Popovića o pulskoj glazbenoj sceni te “Bandscout” Marije Stojadinović o mladim underground bendovima.

Volonteri su izvještavali s događanja u gradu, kao što su Pula film festival i Međunarodni kazališni festival PUF, zatim s otvaranja brojnih izložbi, promocija knjiga, koncerata, prosvjeda, a sav medijski sadržaj koji su kreirali moguće je pronaći na web stranici i na Mixcloudu Radio Rojca. Ove su godine bitnog sudjelovali su i u izdanju specijalnog programa Radio na ledu. Igor je sudjelovao u emisijiIsušena Kaljuža”, a Marija je napravila poziv za studentske radove i radijsku reportažu “Brončani jezik”.

Volonteri su pomagali su u radu glazbene radionice Udruge cerebralne paralize Istarske županije,u događanjima Zelene Istre i Studentske udruge Pula te su sudjelovali u lutkarskoj predstavi “Kraljeva kći” udruge Merlin. Centar Shin je za volontere omogućio besplatne tečajeve joge, dok su u okviru ESS projekta svim stranim volonterima omogućeni tečajevi hrvatskog jezika.

Bez rada i vremena koji volonteri svakodnevno ulažu, Društveni centar Rojc danas bi bitno drukčije izgledao. Rezultati njihovog djelovanja vide se u gotovo svakom dijelu Rojca. Savez udruga Rojca i dalje nastavlja s ugošćavanjem stranih volontera, koliko to dopuštaju trenutačne mjere, a njihov rad prezentira kroz aktivnosti koje je moguće pratiti na web stranici rojcnet.pula.org te na društvenim mrežama DC Rojca.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.