Hrvatski radio

Radio Pula

Savjeti vozačima povodom Međunarodnog praznika rada

29.04.2022.

09:31

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: PU Istarska / ustupljena fotografija

Kako je ovog vikenda Međunarodni praznik rada, a najavljene su i povoljne vremenske prilike, policija će tijekom vikenda, radi smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, provoditi pojačane aktivnosti. 

Dio građana iskoristit će vikend za dolazak na more te se u petak, ali i tijekom cijelog vikenda, može očekivati pojačani intenzitet prometa na graničnim prijelazima, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema turističkim središtima na obali.


Policijska uprava istarska stoga će, kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. Naglasak će biti na sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.


Savjeti vozačima


Budući da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima savjetujemo sljedeće:


 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
 • prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
 • na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite
 • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
 • ne konzumirate alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.


Savjeti vozačima mopeda i motocikla


Zbog najavljenih povoljnih vremenskih prilika, za očekivati je da će se ovog vikenda na istarskim prometnicama povećati broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava istarska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.


Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Također apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku, pogotovo na dionicama cesta gdje se češće događaju prometne nesreće s motociklistima (npr. dionica Vozilići – Opatija).


Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, policija apelira na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).


Apel svim sudionicima u prometu


Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.


Poštivanjem navedenog brže i sigurnije ćete stići do cilja, što će zasigurno doprinijeti i većem zadovoljstvu tijekom vašeg odmora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.