Hrvatski radio

Radio Pula

SDP i HSU predlažu izmjene Statuta IŽ-a

16.01.2013.

15:12

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici istarskog SDP-a i HSU-a predložili su da se statuti Istarske županije te gradova gdje postoji mogućnost biranja predstavnika nacionalnih zajednica usklade s novim odredbama Zakona o lokalnim izborima. Prema tim odredbama predstavnici nacionalnih zajednica biraju se izravno na posebnim listama.

Pravo na izravno biranje predstavnika nacionalnih zajednica prema novom Zakonu o lokalnim izborima pridonosi kvaliteti odnosa među zajednicama i kvalitetnom položaju manjina, navodi Damir Kajin, SDP-ov i HSU-ov kandidat za istarskog župana: 

Dožupan koji bi se na taj način birao imao bi izvorni izborni legitimitet, imao bi potpunu autonomiju, ne bi ovisio o županu. On postaje najuža spona sa zajednicom i time, duboko sam uvjeren, nitko ni s kim ne bi mogao manipulirati. Sto je razloga za ovakvo zakonsko rješenje; niti jedan razlog ne vidim protiv takve izmjene Statuta Županije istarske.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul pozdravlja ovu zakonsku promjenu te je smatra korisnom za talijansku nacionalnu zajednicu.

Mislim da je to korisno i dobro da se promijeni Statut Istarske županije, gradova i općina gdje su priznati pripadnici talijanske nacionalne zajednice tako da se omogući pripadnicima talijanske nacionalne zajednice da direktno biraju svog dogadonačelnika, dožupana.

Dino Kozlevac, predsjednik skupštine Istarske županije, kaže kako su njihove službe dobile nalog da prilagode sve dokumente koji se odnose na nove zakonske odredbe:

Uskladit ćemo Statut Istarske županije u skladu sa zakonskom propisima, to nije sporno. Sve ostalo, vodit ćemo računa da ne umanjimo dostignuti standard u zaštiti prava nacionalnih manjina.

S obzirom da je do raspuštanja županijskih, gradskih i općinskih tijela ostalo još nekoliko mjeseci, za očekivati je da će se svi oni na čijem području talijanska nacionalna zajednica ima pravo na vlastite predstavnike, uskladiti s novim zakonskim propisima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.