Hrvatski radio

Radio Pula

SDP traži uvrštavanje Kaštijuna na dnevni red županijske Skupštine

08.09.2021.

11:15

Autor: Tomislav Šikić

Konferencija za medije u pulskom SDP-u (Foto: SDP/ustupljena fotografija)

Konferencija za medije u pulskom SDP-u (Foto: SDP/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

U prostorijama pulskog SDP-a održana konferencija za medije na temu dopuna dnevnog reda županijske skupštine koje je zatražio županijski vijećnik Danijel Ferić. Od predsjednice županijske skupštine očekuju da uvrsti svih 6 točaka koje su predložili.

- I dok je Grad Pula održao čak 4 sjednice od kad je konstituirano gradsko vijeće, unatoč našim pozivima da župan sazove hitnu sjednicu županijske skupštine vezano za situaciju na Kaštijunu, to se na žalost nije dogodilo. Sutrašnja sjednica županijske skupštine je tek druga od konstituiranja novog saziva i na njoj na žalost nama niti jedne točke vezano za događanja na Kaštijunu, unatoč ogorčenim građanima koji su u nedjelju prosvjedovali. Kao što sam najavio na nedjeljnom velikom prosvjedu, SDP je u proceduru dopune dnevnog reda uputio čak 6 važnih točaka – rekao je Ferić. 

Ona najbitnija odnosi se na usvajanje zaključka o provođenju ekološke studije utjecaja ŽCGO Kaštijun na zdravlje mještana i osiguravanje uvjeta za zatvaranje ŽCGO Kaštijun te pronalazak alternativnog rješenja za zbrinjavanje otpada. Podsjetit ću da je istovjetan Zaključak usvojila skupština PGŽ u srpnju 2020. godine i koju su jednoglasno podržale sve političke stranke u skupštini, uključujući i IDS – istaknuo je Ferić. 

Kao sljedeće točke navodi "nužnost pronalaska odgovarajuće lokacije za izgradnju bioplinskog postrojenja za zbrinjavanje biološkog otpada od strane župana Istarske županije i županijske ustanove Zavoda za prostorno planiranje IŽ. Tu su još i dvije točke vezane za pronalazak odgovarajuće lokacije za izgradnju sušione za fekalni mulj i centra za gospodarenje glomaznim otpadom koju je IDSova vlast također htjela ugurati na Kaštijun". 

- Po obje točke zadužuju se također župan Istarske županije i županijska ustanove Zavoda za prostorno planiranje IŽ. Napominjem da nam je neprihvatljiva ideja da se to smjesti na Kaštijun. Građani južne Istre su već dovoljno ispaštali. Od župana Istarske županije tražimo i hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji novom zakonskom regulativom postaje obveza županije, a ne kao i do sada gradova i općina. Zbog svih nagomilanih problema u Istri rok županu za izradu Plana je 30.06.2022. godine. Naposljetku, od nove uprave Kaštijuna tražimo da vijećnicima županijske skupštine dostavi cjelovito izvješće o eksploziji boksa 2 koji se dogodio 28.05. i koja je prigodno zataškana pred izbore unatoč višemilijunskoj nastaloj šteti koju će opet platiti istarski porezni obveznici. Od predsjednice županijske skupštine očekujemo da uvrsti svih 6 točaka koje smo predložili i da se ne skriva iza sada uskoro već bivšeg stranačkog šefa – zaključio je Ferić. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR