Hrvatski radio

Radio Pula

SDP uputio Saboru prijedlog o dopuni Ovršnog zakona

30.10.2017.

13:34

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP traži Zakon o dodatku na mirovinu koji bi omogućio i umirovljenicima koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa da dobivaju dodatak od 27 posto, istaknuo je u Puli saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. Rekao je i kako je klub zastupnika SDP-a uputio Saboru Prijedlog o dopuni Ovršnog zakona.

Zakon o dodatku na mirovinu trebao bi omogućiti svim umirovljenicima koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa da dobivaju dodatak od 27 posto na dio mirovine koji dolazi iz stupa međugeneracijske solidarnosti, istaknuo je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. Na taj će se način, dodaje, osigurati ravnopravan položaj svih umirovljenika jer smo došli u situaciju da će umirovljenici koji su mlađi primati daleko manje mirovine od onih starijih iako su radili na istom mjestu, primali iste plaće te imali iste uvjete rada, rekao je Peđa Grbin.

Grbin se osvrnuo i na Ovršni zakon odnosno nedavno ukidanje pravilnika koji je omogućavao ovrhu cijele plaće za dugove nastale prije 2008. godine. S obzirom da je Ustavni sud sporni pravilnik ukinuo isključivo iz formalnih razloga, klub zastupnika SDP-a uputio je Saboru prijedlog zakona o dopuni Ovršnog koji predlaže da se donese zakon koji bi, na potpuno isti način kao što je to bilo uređeno pravilnikom iz 2013. godine, uredio način na koji će se ovrha "sutra ili prekosutra provoditi na temelju te izjave o zapljeni plaća", rekao je Grbin.

S obzirom da se radi o iznimno važnom pitanju za građane, apeliram na vladajuće da Ovršni zakon bude na saborskoj raspravi što prije kako bi se usvojio i na snazi bio do Nove godine. Jedini tako će se, istaknuo Peđa Grbin, spriječiti štetne posljednice za naše građane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.