Hrvatski radio

Radio Pula

Šef SDP-a objavio rat ostatku oporbe - ni oporba mu nije ostala dužna

29.03.2018.

11:45

Autor: Kornelija Benazić

(foto: Žarko Bašić/Pixsell)

(foto: Žarko Bašić/Pixsell)

Foto: - / -

Jučerašnje izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koje je dao pri polaganju vijenaca za poginule antifašistkinje u Drugom svjetskom ratu izazvala se reakcije IDS-a, stranke Glas i Pametno. Dio se odnosi na Berbardićevu tvrdnju o šurovanju IDS-a i HDZ, ali i kompletne Amsterdamske kolacije.

Za Berbardića je isključivo SDP taj koji Istru obojenu u IDS-ovu zelenu boju može dodatno pocrvenjeti. Bernardić ističe kako se razotkrio i IDS jer je Boris Miletić postao izgleda glasnogovornik Andreja Plenkovića tvrdeći da u Istanbulskoj konvenciji nema rodnog. To nije točno jer rodnog ima u članku tri i došlo je vrijeme da se nitko u Hrvatskoj ne srami i ne odriče onih koji su drugačiji bilo po rodnom vjerskom ili nacionalnom opredjeljenju, istaknuo je Bernardić.

Na Bernardićevom udaru je i Most koji se, po njegovim riječima, nepristajanjem na ratifikaciju Istanbulske konvencije deklarirao kao klerikalna desnica. Nije štedio ni članove Amsterdamske kolacije uz IDS, stranke Glas i Pametno. No ni IDS u priopćenju ni Anka Mrak Taritaš u ime Glasa i u ime stranke Pametno nisu mu ostali dužni.

Boris Miletić u priopćenju sističe kako pretpostavlja da je na neki čudan i potpuno neuvjerljiv način htio skrenuti pažnju s priče o velikoj koaliciji između HDZ-a i SDP-a. Svi znamo kako HDZ- prolazi, odnosno ne prolazi u Istri i izjave o okupaciji Istre na tragu su znansteven fantastike, rekao je Miletić.

Anka Mrak Taritaš pak kaže kako bi Davoru Bernardiću bilo puno bolje, da se umjesto Amsterdamskom koalicijom pozabavi HDZ-om, a Marijana Puljak kako Bernardić nastavlja zabavljati javnost, umjesto da se pozabavi stanjem u svoj stranci.

Bernardić je oštre kritike na račun HDZ-a i Amsterdamske koalicije izgovorio na području grada Umaga, gdje lokalni HDZ i SDP zajednički obnašaju vlast i prema riječima predsjednika Istarskog HDZ-a i predsjednika gradskog vijeća Umaga Jurice Šiljega, dobro surađuju. IDS na moja vrata nikad nije pokucao. Ja mogu reći kao prvi čovjek HDZ-a u Istri da Boris Miletić nikad nije samnom nije progovorio više od dobar dan i doviđenja, pojasnio je Jurica Šiljeg.

Jesu li Berbardićeve izjave potvrda da se politički animoziteti na državnoj, ne moraju nužno odražavati na lokalnoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.