Hrvatski radio

Radio Pula

Šetnje kroz porečku povijest za predškolce

20.09.2022.

11:42

Autor: HRT

Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Djeca porečkih vrtića kreću u interpretativne šetnje kroz povijest, uz najpopularniju sugrađanku iz pjesme "La mula de Parenzo". Riječ je o pilot-projektu namijenjenom popularizaciji Centra za posjetitelje "La mula de Parenzo" smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada. Interpretativna šetnja odvijat će se unutar kurikuluma implementacije zavičajne nastave za djecu predškolske dobi svih porečkih dječjih vrtića - Radost, Paperino, Crvenkapica i 101 dalmatinac.

Tako će se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča porečki predškolci upoznati s pjesmom "La mula de Parenzo", ali i sa zanimljivim događajima i osobama prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. Predviđeni datumi za tu šetnju su srijede, 21. i 28. rujna, a svakog će se datuma napraviti dvije šetnje.


Inače, Centar za posjetitelje "La mula de Parenzo" djeluje od kraja studenog prošle godine, a do sada je kroz njega prošlo oko tri tisuće ljudi. Oprema i uređenje Centra za posjetitelje u potpunosti su financirani EU sredstvima. Projekt Grada Poreča temelji se na motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske ne samo Porečanima, nego i puno široj publici, a ima za cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društvenog života toga doba. Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način. Tako će djeca imati prilike doznati tko je bila "la mula de Parenzo", zašto je važna za grad i druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća, uz fotografije, infografike, stare predmete, i multimedijalna interaktivna pomagala. Šetnja će predškolcima biti prilika da zarone u prošlost Poreča, a Centru polazišna točka za nove sadržaje u narednom periodu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.