Hrvatski radio

Radio Pula

Sezona godišnjih odmora i provala

16.07.2013.

15:03

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom turističke sezone i ujedno sezone godišnjih odmora učestale su i provale u obiteljske kuće, stanove i automobile. Kakva je situacija ove sezone u Istri te kako se zaštititi od provala i krađa?

U prvih šest mjeseci ove godine na području istarske Policijske uprave zabilježeno je tisuću 97 teških krađa što je tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dogodilo se i 530 kaznenih djela krađa što je pak 29 posto manje nego lani. U kuće i stanove provaljeno je 270 puta, a 141 automobil bio je na meti provalnika, dok su u vikendice lopovi nasilno ušli 135 puta. Kod ugostiteljskih objekata evidentirano je 120 provala i krađa.

Policija savjetuje da se u kućama i stanovima zaključavaju vrata, zatvaraju prozori i uključe alarmi, da se ključevi ne ostavljaju na dohvat ruke nepoznatima te na telefonskoj sekretarici poruka o odlasku na odmor.
Držeći se upozorenja i napomena, broj teških krađa i provala, koje su prečesto kazna za ljetnu opuštenost i neopreznost, trebao bi se smanjiti.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem glasnogovornica PUI-ja Nataša Vitasović govori o zaštiti automobila od provale i sigurnom kupanju bez krađa novčanika i dokumenata, o važnosti dobrosusjedskih odnosa te što učiniti dogodi li se kazneno djelo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.