Hrvatski radio

Radio Pula

Sezona gripe blaža u odnosu na prethodne godine

07.02.2020.

13:18

Autor: Tatjana Kaštelan

U tijeku je sezona gripe (foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

U tijeku je sezona gripe (foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / -

Sezona je gripe i u Istri, premda je u usporedbi s prošlom godinom ima čak šest puta manje. Sa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije procjenjuju vrhunac epidemije sredinom veljače te savjetuju građanima kako se mogu zaštititi od gripe.

Do 2. veljače u Istri je službeno registrirano 313 oboljelih od gripe, kaže specijalistica epidemiologije, doktorica Branka Sep Ševerdija sa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. U usporedbi s prošlom sezonom, kada je bilo 1.900 oboljelih, broj prijavljenih osoba je čak šest puta manji. Najviše je prijava na sjevernom dijelu Poluotoka, što se povezuje s blizinom Slovenije i Italije, koje trenutačno bilježe srednju aktivnost gripe.

Možemo li izbjeći gripu? Jako je važno izbjegavati boravak u neprozračenim prostorijama, ovlaživati zrak i češće prati ruke sapunom i toplom vodom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt s osobom koja ima gripu i jačati imunitet prehranom bogatom vitaminima te piti tople napitke, kaže doktorica Sep Ševerdija.

U slučaju obolijevanja od gripe treba ostati kod kuće, mirovati i odležati bolest, što je jako važno za oporavak. No, kada se javiti liječniku? Kada temperatura potraje duže od četiri dana ili dođe do poremećaja disanja, što znači otežanog disanja, pritiska u prsnom košu i kratkoće daha. Tada svakako treba zatražiti liječničku pomoć.

U odnosu na prethodnu virusnu sezonu, situacija s gripom ove je godine puno blaža. Premda je bolest nepredvidiva, vrhunac epidemije očekuje se sredinom veljače, dok gripa zna potrajati do kraja ožujka.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sezona gripe blaža u odnosu na prethodne godine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.