Hrvatski radio

Radio Pula

Sezonska radna snaga u poljoprivredi

11.09.2016.

12:42

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nadnica za sezonski rad u poljoprivredi u ovoj godini prema zakonu ne može biti niža od 73 kune. U Istri u berbi grožđa, koja je trenutno u punom jeku, ona je višestruko veća i može dosegnuti i do 300-tinjak kuna. No, unatoč tome, radnu snagu nije lako pronaći.

Porečka Agrolaguna pod vinogradima ima 580 hektara. Polovicu bere strojno a ostalo, zbog posebnosti terena, uvijek će morati obrati ljudska ruka. Ove godine prvi puta imaju problema sa sezonskom radnom snagom za berbu iako nude dobre uvjete, kaže Miroslav Latal rukovoditelj vingradarstva i vinarsta tvrtke. Uz smještaj, za one koji nisu iz Poreča, i dobru nadnicu radnici imaju i jedan besplatan obrok. A od ove godine im tvrtka plaća i troškove prijevoza od mjesta stanovanja.

Pulski Agroproduktu ima 200 hektara pod lozom, maslinama i industrijskom rajčicom. Zbog problema sa sezonskom radnom snagom koje su imali, berbe sada obavljaju strojevi, kaže direktor tvrtke Saša Bašić Palković.

 U mladom maslinku kod Vodnjana za koju godinu, kad masline na 60-tak hektara dođu u puni rod, i Mladen Kocijančić s partnerima planira strojnu berbu. Sezonce za taj posao tako više neće trebati ali ljudska ruku u rezidbi maslina još uvijek nema tko zamijeniti.

Kako u Istri u vrijeme turističke sezone, nije lako naći radnu snagu za poljoprivredne poslove, poslodavci su nalazili radnike u drugim krajevima zemlje. No, i to se tržište rada mijenja pa nekadašnji sezonci u Istri te poslove sada rade u inozemstvu a mnogi su, na žalost, bili jednim od putnika u autobusu kakvi svakodnevno odlaze diljem Europe s mladim ljudima u potrazi za boljom budućnošću.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.