Hrvatski radio

Radio Pula

SIK: Više od 9 tisuća nezaposlenih u Istri

20.11.2013.

14:34

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat Istre i Kvarnera danas je izrazio zabrinutost zbog porasta nezaposlenosti u Istri, koja je, kažu, u suprotnosti s javnom slikom te županije kao jedne od najrazvijenijih.

Naime, u listopadu je u Istri evidentirano više od 9 tisuća nezaposenih ili 600-tinjak više nego u istom mjesecu lani, a taj će broj rasti jer se mnogi još koriste slobodnim danima zbog prekovremenog rada tijekom sezone.

Taj Sindikat upozorava i na jedan paradoks. Pulski Zavod za zapošljavanje ovih dana najviše obilaze sezonci. Na burzi je evidentirano gotovo 4 i pol tisuća nezaposlenih ili 9 posto više nego u isto vrijeme lani.

U Sindikatu Istre i Kvarnera tvrde da je Strategija razvoja gospodarstva Istre, koja se temelji na turizmu, uslužnim djelatnostima i trgovini pogrešna, jer povećava nezaposlenost. Rast nezaposlenih u Istri od 7,8 posto najveći je u Hrvatskoj. Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, ističe kako zavodi za zapošljavanje u Istri servisiraju te djelatnosti s tri tisuće sezonaca, a potrebe su dvostruko veće.

To znači da mi možemo graditi hotele, možemo graditi što god hoćemo ali broj osoba sa ovog područja je nemoguće više ga naći.To znači ako želimo nešto širit na tom području onda je to isključivo uvoz radne snage. U ovom trenutku je to uvoz radne snage iz Hrvatske ali moramo znat da bi sljedeće godine to moglo biti drugačije. Rekao je Bulić.

U Istri bi trebalo zabraniti davanje prostora za izgradnju objekata koji ne bi bili otvoreni cijelu godinu jer iza toga stoji samo profit privatnog kapitala i provizija političara, kaže Bulić. Vlada vodi samo poreznu, a ne i gospodarsku politiku, koja je katastrofalna jer pogoduje stranom kapitalu i uvoznim lobijima, tvrdi Bulić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.