Hrvatski radio

Radio Pula

Sindikalci upozoravaju na nepoštivanje Pravilnika o radu dječjih vrtića

03.08.2017.

12:25

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije upozorio je na nepoštovanje Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada dječjih vrtića u Puli. Bez suglasnosti sindikata i radničkog vijeća plaće su povećane dijelu rukovodećeg kadra, a odgajateljima su ostale iste - upozoravaju u Sindikatu.

Nepoštivanje kolektivnog ugovora u Dječjem vrtiću Pula, Mali svijet i Rin Tin Tin narušava socijalni dijalog sindikata i vlasnika - grada Pule. Sindikat i radničko vijeće od početka su upozoravali da se ne slažu s podizanjem plaća samo rukovoditeljima te se pitaju kakvog smisla ima kolektivno pregovaranje ako se jedna strana toga ne pridržava. Voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača kaže: "Nismo mi protiv ničije plaće, niti protiv visine plaće, ali ako plaće treba povećavati, a ja se slažem da treba, onda treba sjesti pa se dogovoriti i plaću povećat svima, a ne samo nekima".

Sada je razlika u plaći između šefa računovodstva i odgajatelja ista kao i razlika između čistačice i odgajatelja koji su vrlo važni u odgojnom - obrazovnom procesu, kažu u sindikatu. Inače, u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije danas su upozorili i kako se plaće radnicima i u ostalim gradskim tvrtkama u Puli dugo se nisu mijenjale. Konkretno u Pulaprometu od 2009. , bez obzira na sindikalne pregovore, jer je rečeno je, kaže Rajko Kutlača kako novca ima samo za kapitalne projekte.

"Jednostavno mi imamo danas situaciju koju nikad nismo imali da radnici napuštaju komunalna poduzeća i trebalo bi se zapitati zašto. Očekujemo da će se prije donošenja ili prije početka razgovora o proračunu grada Pule otvorit razgovor o standardu radnika u komunalnim poduzećima", kaže Kutlača.

I pulskim vatrogascima plaća nije povećana, već je lani zbog poreznih promjena smanjena za 2 posto. 1 posto im je u međuvremenu vraćen, a 1 posto nije i to je , kažu u SIK-u neprihvatljivo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.