Hrvatski radio

Radio Pula

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije o kolektivnom ugovoru u Cimosu

04.10.2017.

16:34

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka listopada za 900 radnika u Cimosovim pogonima u Buzetu, Roču i Labinu primjenjuje se novi kolektivni ugovor koji izjednačava prava radnika unutar grupacije Cimos u Sloveniji, Hrvatskoj te BiH. Istaknuto je to danas u Labinu na konferenciji Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

U odnosu na dosadašnji kolektivni ugovor nema velikih promjena.Godišnji odmor povećan je za jedan dan i njegovo trajanje iznosi 26 dana za sve radnike. Povećan je dodatak za rad u drugoj smjeni sa 5 na 15% te dodatak za topli obrok za dvije kune dnevno.

Prvi je puta ugovorena i obveza isplata regresa za godišnji odmor od 1.250 kuna. Umjesto koeficijenta složenosti radnog mjesta kod obračuna osnovne plaće utvrđeni su platni razredi s osnovnom bruto plaćom za prvi platni razred u visini od 3.196 tisuća kuna.

Darko Vidmar, voditelj labinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije istaknuo je kako se uvodi i novi sustav stimulativnog djela plaće koji bi trebao saživjeti s 1. travnja iduće godine.

Taj stimulativni dio može iznositi do 20% radnikove plaće a ovisit će o pojedinačnom učinku svakog radnika uspješnosti svake tvornice. To znači da će posebno biti obračunata stimulacija za Buzet, Labin i Roč.

U Sindikatu nisu u potpunosti zadovoljni, ali smatraju da je to dobar temelj za daljnje pregovaranje ali i da će poboljšanje prava radnika privući veći broj domicilnog stanovništva s obzirom da Cimos muči nedostatak radne snage.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.