Hrvatski radio

Radio Pula

12:37 / 07.06.2018.

Autor: Nives Kalebić

Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije traži da se uredi status odgajatelja

(foto: Damir Špehar/Pixsell)

(foto: Damir Špehar/Pixsell)

Foto: - / -

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije uputit će Ministarstvu znanosti i obrazovanja inicijativu za izmjenu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Traže, uz ostalo da se uredi status odgajatelja u predškolskom odgoju i da se izjednače njihove plaće.

Status odgajatelja u predškolskom odgoju ispod svih je državih standarda unatoč tomu što je to vrlo odgovoran i težak posao, koji se nerijetko gleda s omalovažavanjem, istaknuo je na konferenciji za novinare Rajko Kutlača voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije: "Činjenica je da se pedagoški standardi u većini vrtića ne poštuju i da to sve ide preko leđa radnika koji polako dižu svoj glas. Stoga ćemo mi kao Sindikat sudjelovati u prosvjedima za prava radnika koji su najavljeni u Rijeci i Zagrebu 14. lipnja", pojasnio je Kutlača

Kutlača ističe i kako traže da se izjednače plaće odgajatelja. "Činjenica je da visokoškolske Ustanove proizvode da tako kažem pedagoge-magistre, odnosno odgajatelje magistre koji u cijelom sustavu predškolskog odgoja nisu prepoznati niti imaju svoje mjesto. I koji naravno traže svoje pozicije koje se u puno lokalnih zajednica rješavaju na način da se za isti posao odgajatelja dobiju različite plaće. Jednu plaću ima odgajatelj sa višom školskom spremom, drugu onaj s visokom, a rade potpuno isto posao. To je apsolutna diskriminacija za odgajatelje", kaže Kutlača.

Radnici sa visokom školskom spremom traže da se njihovo znanje i kompetencije prepoznaju i vrednuju, no sustav to ne poznaje. Standardi su postavljeni prije 15-ak godina, u međuvremenu su se stvari promijenile te je neprihvatljivo da se različito plaća isto posao, dodaje Kutlača.

Stoga su danas iz Pule, članovi odbora djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije uputili inicijativu resornom Ministarstvu u kojoj traže da se taj problem zakonski riješi. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.