Hrvatski radio

Radio Pula

Sindikat: Kolektivno pregovaranje u društvu Monte Giro mora početi

26.02.2020.

14:22

Autor: Tatjana Kaštelan

Rajko Kutlača, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Rajko Kutlača, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Hoće li kolektivno pregovaranje u gradskom društvu Monte Giro konačno početi – pitaju se u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, budući da jer riječ o društvu čiji radnici imaju najmanje plaće iste kategorije u županiji, a pripadaju im ista prava.

Na konferenciji za novinare u Puli rečeno je kako su odnosi između radnika i direktora pulskog Gradskog groblja Darka Buršića sve su napetiji. Sindikat već duže vrijeme, rečeno je, na to ukazuje i pokušava početi kolektivno pregovaranje.

I, unatoč dobroj volji zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka, negdje je zastalo, kaže Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Očito je za direktora pulskog groblja Darka Buršića problem u shvaćanju socijalnog dijaloga i dogovora s radnicima o radno pravnim odnosima koji im pripadaju, kaže Kutlača.

Zahtjev Sindikata da se sklopi kolektivni ugovor i da idemo u pregovore, što imamo u svim drugim poduzećima i ustanovama u Puli, direktor na sve načine minira. On gleda ljude odgovoriti o ideji sklapanja kolektivnog ugovora, pritom postupa protuzakonito, neprimjereno društvenim normama, da ne kažem nekulturno i neprimjereno direktoru, kaže Kutlača.

Čistačica na pulskom groblju, čulo se, ima 37 posto manju plaću od čistačice u gradskoj upravi. I ostali radnici su zakinuti u odnosu na poslove istog ranga drugih gradskih poduzeća. Pregovore o kolektivnom ugovoru svojim je potpisom podržalo 29 od 35 zaposlenih groblja.

Nadzorni odbor, direktor, radnička prava – sve se to izmiješalo u ovom društvu. Čini se da je vrijeme na gradskom groblju stalo. Rješenje za ovu situaciju treba čim prije iznaći i krenuti s demokratskim normama kolektivnog pregovaranja, zaključuje Rajko Kutlača.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sindikat: Kolektivno pregovaranje u društvu Monte Giro mora početi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.