Hrvatski radio

Radio Pula

Sinoć u Poreču dodijeljene nagrade za najbolje ocijenjena vina

09.05.2019.

09:42

Autor: Klara Dujmović

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

Od petka do nedjelje u porečkoj dvorani Žatika održat će se 26. Vinistra - međunarodna izložba vina i vinarske opreme. Uvertira u taj festival vina bila je sinoćnja svečana dodjela odličja za najbolje ocijenjena vina.

Marijan Arman dvostruki je šampion, i to u konkurenciji mlade i zrele malvazije, vinarija Valenta nagrađena je za mladi teran, a vinarija Tomaz za zreli teran.

Loza je oduvijek bila temelj egzistencije naše obitelji, a s vremenom je prerasla u razlog za život. Neću lagati kad kažem da mislim da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“, izjavio je dvostruki šampion Marijan Arman na svečanosti dodjele nagrada.

Nikola Benvenuti predsjednik udruge Vinistra istaknuo je da je unatoč strožim kriterjima ocjenjivanja  na 11. Svijetu malvazije  prvi je put dodjeljeno 10 velikih zlatnih medalja; pet za malvaziju, dva u kategoriji ostalih vina, a prvi su put i tri terana okrunjena velikom zlatnom medaljom.

 - Istarska vina danas se mogu mjeriti s onima iz najpoznatijih vinskih regija svijeta, ali još trebamo raditi na promociji Istre kao vinske regije, rekao je Benvenuti, ukazavši da su u ovogodišnje ocjenjivanje uvedene dvije novosti: podizanje bodovnog praga i mogućnost komentiranja ocjenjivanih uzoraka, no iako je time ocjenjivanje postalo strože, rezultati su bolji nego prijašnjih godina.

Klara Dujmović - Nagrade Vinistra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.