Hrvatski radio

Radio Pula

Škaluni - dio bogate etnološke baštine Istre

10.06.2017.

09:46

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavna Vodnjanska izložba škaluna - tradicionalnih drvenih ljestvi za branje maslina, podsjetila je kako bogatoj etnološkoj baštini južne Istre pridonosi i tisućljetno bavljenje maslinarstvom. Oni stariji još se uvijek dobro sjećaju škaluna.

Oni mlađi pak, škalune mogli su vidjeti kako je za posao berbe maslina nekad bilo potrebno biti ne samo iznimno strpljiv već i vrlo vješt u održavanju ravnoteže.

Škaluni su jednostavne drvene konstrukcije ali ih nije bilo lako napraviti. Za središnju gredu trebalo je osigurati odgovarajuće deblo čempresa koje se, zbog gipkosti, trebalo ravnomjerno sužavati prema vrhu. Za trokutastu bazu, koja škalunu daje stabilnost, bio je potreban čvrsti hrast crnika.

Stepenice škaluna pak, kojima se naizmjence s jedne i druge strane penjalo središnjom gredom, izrađivale su se od tvrdog i otpornog drena. Škaluni su znali biti visoki i do 8 metara pa ne čudi, prisjeća se poznati vodnjanski maslinar Livio Belci, da nije bilo berbe a da netko u mjestu nije stradao. 

Obitelj Belci škalune je koristila do prije pet - šest godina kada su svi njihovi nasadi rezidbom dobili oblik polikonične vaze te se masline sada beru bez penjanja na stabla. 


Iako se škalunima masline više ne beru u obitelji Belci oni su i dalje u uporabi. Još uvijek su ocjenjuje Livio Belci, nezamjenjivi u berbi smokava i trešanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.