Hrvatski radio

Radio Pula

Školske knjige u Puli samo za korisnike socijalnih programa

20.08.2015.

14:58

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijene kompleta knjiga za đake ove godine stoje od 500 kuna za prvašiće pa čak do 2 i pol tisuće kuna za srednjoškolce koji uče više stranih jezika. Iako je riječ o golemom udaru na većinu obiteljskih proračuna, pomoć pri kupnji udžbenika u Puli dobit će i ove godine samo djeca korisnika socijalnih programa.

Grad Pula za različite socijalne programe izdvaja 15 i pol milijuna kuna. Dio tog novca, uz subvencije za školske marende i produženi boravak, bit će usmjeren na kupnju udžbenika prema načelu socijalnog cenzusa, ističe gradska pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Knjige su stigle u pulske knjižare ali se prodaju slabije nego lani, tvrdi knjižarka Tijana Živko. Jer mnogi će roditelji nastojati jeftinije proći nabavkom knjiga preko interneta ili bar popustom na školski pribor i torbe kakve nude knjižare ako se u njima kupe udžbenici. 

No, knjige su i dalje skupe. Stoga će mnogi nastojati nabaviti knjige iz druge ruke a idućih će dvadesetak dana rabljeni udžbenici zasigurno biti najtraženija roba na tržištu. Tradicionalno, iznimka će i ove godine biti 600-tinjak pulskih prvašića kojima roditelji, neovisno o teškim vremenima, uvijek nastoje kupiti nove školske knjige.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.