Hrvatski radio

Radio Pula

Slijepi i slabovidni u svijetu umjetnosti

06.08.2013.

15:20

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kolovoza u Udruzi slijepih Istarske županije može se pogledati izložba radova članova društva koji su nastali proljetos u Izoli na radionici taktilnog slikarstva. To je, međutim, samo jedan od načina na koji slijepi i slabovidni mogu ući i uživati u svijetu umjetnosti.

Uživanje u lijepim umjetnostima nije nemoguće za slijepe osobe iako je u njima uglavnom vid ključni receptor. Bez ikakvih prepreka slijepi mogu uživati u glazbi, a od drugih umjetnosti najdostupnija im je književnost za koju ako je literatura pisana na reljefnom pismu brajici, ne trebaju pomoć drugih.

Putem taktilnog slikarstva slijepe osobe ušle su i u svijet likovnih umjetnosti i kao autori i kao uživatelji, kaže Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije.

Nedavna projekcija filma na festivalu u Motovunu poazala je kako se ruše barijere i za uživanje u sedmoj umjetnosti. Na žalost takve su projekcije kod nas još uvijek rijetkost kao i izložbe prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

U tom mraku svjetlost je zagrebački Tiflološki muzej koji je u potpunosti prilagođen potrebama slijepih i slabovidnih. I neke druge institucije počele su voditi računa o posjetiteljima slabog vida, poput zagrebačkog i zadarskog arheološkog muzeja koji imaju audio vodiče za slijepe.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.