Hrvatski radio

Radio Pula

Slovenci na cesti Vodice - Golac postavili velika metalna vrata

27.01.2017.

10:13

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je zbog bojazni od zaoštravanja izbjegličke krize Slovenija postavila žilet žicu kod istarskih graničnih prijelaza i pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec te graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje na Ćićariji, sada su na cesti Vodice - Golac Slovenci postavili metalna vrata.

Makadamska cesta Vodice - Golac izgrađena je još 1848. godine i najstariji je prometni pravac koji je iz unutrašnjosti vodio prema Istri, no godinama nije u funkciji. Na toj su cesti sada Slovenci postavili velika metalna vrata. Mještani obližnjih pograničnih sela na sjeverozapadu Ćićarije su uznemireni. Kažu kako im ta velika metalna vrata nisu problem jer je trenutačno najveći problem nova mreža kojom će Slovenci spojiti ta vrata s obližnjim graničnim prijelazom. Dodaju i kako je žilet žica veliki problem za divljač koja je u više navrata ulovljena u tu žicu. 

Mještani Jelovica i Vodica kažu i kako Slovenci sijeku šumske prosjeke gdje će uskoro postaviti žilet žicu i navodno u cijelosti ograditi državnu granicu. Ističu kako Slovenci svoj dio već 10 dana čiste, očistili su trasu, zabilježili kuda će postaviti žicu. Između Vodica i Golca su postavili velika željezna vrata i oni na to imaju pravo jer time štite svoje interese.

Mještani Ćićarije ističu i kako se, unatoč upozorenjima, lokalna vlast u Istri, ali i cijela Hrvatska strana ponaša kao da to nije njezin problem. Zabrinuti su i zbog divljači , ali i što se hrvatski dio odvaja od slovenskog dijela Ćićarije gdje godinama ljudi grade prijateljstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK