Hrvatski radio

Radio Pula

Slovenska vojska krenula s postavljanjem žice u Istri

12.12.2015.

19:20

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slovenska vojska jutros je počela čistiti teren na pograničnom području uz rijeku Dragonju, te krenula s postavljanjem žice. U Istri je ta vijest dočekana s nevjericom i ogorčenjem. Evo priče u nastavku.

Pred dva dana Slovenci su ogradu počeli dizati na dva prijelaza prema Primorsko-goranskoj županiji, u Starodu koji vodi na naš Pasjak i u Jelšanima, nakon kojih slijedi hrvatski prijelaz Rupa. Jutros je slovenska vojska pak počela sa čišćenjem graničnog terena u Istri, uz kanal sv. Odorika a ubrzo je uslijedilo i postavljanje žice. Namjera je sasvim jasna, i hrvatsko-slovenska granica u Istri bit će odijeljena žicom.

Ured za komunikacije slovenske vlade navodi da se radi o, kako kažu, privremenoj zaštitnoj mjeri usmjeravanja izbjegličkog vala. Najavljuju da će uz stari tok rijeke Dragonje postaviti zaštitne panele, na njih će se prema sjeveroistoku nastaviti žičana ograda sve do prijelaza na Ćićariji Podgorje - Jelovice. Na prijelazu Sočerga - Požane za sada neće biti nikakvih intervencija, kao ni na području koje vodi do kuće kontroverznog Joška Jorasa, jer, kažu Slovenci, ne žele prejudicirati granicu. Gradonačelnik Buja Edi Andreašić međutim smatra da tada ne bi trebali uopće intervenirati ogradom.

Pored istarske, i javnost slovenskog primorja protiv je ograđivanja žicom. Tako spomenuti gradonačelnik Pirana Peter Bossman tvrdi da će žica prouzročiti velike neugodnosti ljudima na graničnom području, a nikako neće zapriječiti put samim migrantima, zbog kojih se navodno podiže.

Opširnije možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.