Hrvatski radio

Radio Pula

Smjene na čelu Agrolagune - Veljko Ostojić više nije predsjednik Uprave

10.05.2018.

13:07

Autor: Klara Dujmović

(foto: Boris Šćitar/Pixsell)

(foto: Boris Šćitar/Pixsell)

Foto: - / -

Smjene na čelu Agrolagune - najveće poljoprivredne kompanije u Istri. Prije mjesec dana, pod medijskim velom tišine, s mjesta predsjednika Uprave smijenjen je Veljko Ostojić, nekadašnji ministar turizma, a njegovu je funkciju preuzeo Tihomir Antunović.

Veljko Ostojić poručuje da odlazi svojevoljno, a iz Agrolagune poručuju kako je poslovanje tvrtke stabilno.  I to unatoč lex agrokoru, sudskim procesima, dugovima.

Nakon godinu i pol na čelu Agrolagune Veljko Ostojić odlazi, kaže, zbog promjene posla. Na glasine da je stvarni razlog odlaska istraga koja se protiv njega provodi zbog navodnog izvlačenja 52 milijuna kuna iz turističkog projekta Plat za Ivicu Todorića, odnosno Agrokor, odgovara: "To naravno neću komentirati, ne mogu komentirati. Rekao sam mjenjam posao, vraćam se u turizam i to je jedini razlog", rekao je Veljko Ostojić.

Agrolagunu ostavlja u dobrim rukama i vjeruje u uspješnost tvrtke. Bez obzira na Lex Agrokor i sudski spor kojim je izvanredna uprava Agrokora zatražila poništenje REPO ugovora kojim je 51 posto dionica Agrolagune pripalo Agramu. I to tik pred slom Agrokora. Te promjene, poručuju iz Agrolagune, nisu oslabile tvrtku: "Primjena Lex Agrokor nije se negativno odrazila na poslovanje, to mogu potvrditi dobavljači i poslovni partneri". Od otvaranja postupka izvanredne uprave Agrolaguna d.d. poslovala je uredno te se primjena "Lex Agrokora" ni na koji način nije negativno odrazila na poslovanje tvrtke što mogu potrditi brojni dobavljači i ostali poslovni partneri", tvrde u Agrolaguni.

Na sumnjivu transakciju duže vrijeme upozorava Damir Kajin bivši saborski zastupnik i županijski vijećnik. Zabrinut je i za tisuću 200 hektara zemlje u Agrolaguninom vlasništvu. Stoga Damir Kajin kaže da treba imati na umu da se Zakon promijenio prije mjesec ili dva dana u koristi lokalne samouprave, a što se sa nekretninama događalo na ovim istarskim prostorima nikome ne treba objašnjavat, izjavio je Kajin.

Za sudbinu Agrolagune u IDS-u su manje zabrinuti od oporbe, no u jednom se slažu: "Arolagunu treba sačuvati, ona treba ostati jedinstvena. Bitke koje se vode pravno-političke-financijske oko Agrolagune bile su i bit će", pojašnja europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Ostaje i pitanje Agrolaguninog duga od 200 milijuna kuna Agrokoru. Naplata bi mogla dovesti u pitanje budućnost tvrtke i zaposelnika, većinom Porečana. Porečki gradonačelnik Loris Peršurič ističe kako su novi vlasnici Agrolagune došli su u Grad upoznati se. Oni su, dodaje Peršurić pozitivnog razmišljanja na sve to.

Taj bi dug, u priopćenju odgovaraju novi vlasnici, trebao biti reguliran nagodbom predviđenom zakonom «Leks Agrokor». U predviđanja oko budućnosti tvrtke u slučaju njegove isplate - ne ulaze. Tvrtka je zasad stabilna, likvidna, a plaće stižu na vrijeme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.