Hrvatski radio

Radio Pula

"Snebivaš me" Mani Gotovac najčitanija knjiga u istarskim knjižnicama

22.02.2017.

11:27

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po osmi put, dodijeliti posebno godišnje priznanje - Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Ove godine ono će pripasti teatrologinji i spisateljici Mani Gotovac, za njezin roman "Snebivaš me".

Nakon prvih dvaju autobiografskih - memoarskih zapisa objavljenih u knjigama Fališ mi, krajem 2015. godine Mani Gotovac predstavila je svoju fikcijsku prozu, priču triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi, njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Opisujući njihove živote, postavlja brojna pitanja o položaju žene u društvu i progovara o najskrovitijim odnosima između muškarca i žene. Riječ je o obiteljskom, ali prije svega, o ljubavnom romanu, jer Mani Gotovac u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije - Regione Istriana svečana dodjela Nagrade upriličit će se na BOOKtigi, u petak 21. travnja 2017. godine u 19 sati kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji će mjesec dana "putovati" po knjižnicama Istre i u koju svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove.

Prvi na redu su građani Rovinja koji će svoje dojmove moći u knjigu upisati od 21. do 25. veljače. Slijedi Gradska knjižnica i čitaonica Pula gdje će se knjiga nalaziti od 27. veljače do 4. ožujka. Pazinski čitatelji mogu dojmove upisati od 6. do 11. ožujka u svojoj gradskoj biblioteci, dok će se u labinskoj knjižnici knjiga nalaziti od 13. do 18. ožujka. Buzećani u svojoj knjižnici mogu potražiti knjigu od 20. do 25. ožujka, a Umažani od 27. ožujka do 1. travnja. U novigradskoj knjižnici čitatelji mogu upisati dojmove od 3. do 8. travnja, a u Bujama od 10. do 15. travnja.Čitatelji Gradske knjižnice Poreč moći će to učiniti od 18. travnja pa sve do same dodjele Nagrade, 21. travnja.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.