Hrvatski radio

Radio Pula

Sokol na Giardinima i u Kolodvorskoj ulici

07.10.2022.

14:35

Autor: HRT

Ladonje na Giardinima

Ladonje na Giardinima

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Na pulskim Giardinima se već duži niz godina sakupljaju čvorci i ostala jata ptica. U zadnje vrijeme broj jata i broj čvoraka u jatima premašio je biološki maksimum za centar grada. Njihova aktivnost predstavlja javno-zdravstveni i higijenski problem. Nakon poduzetih aktivnosti postavljanja niza zvučnika koji su emitirali zvuk sokola te drugih plašilica, na što su se čvorci privikli, angažiran je sokolar.

Na Giardinima i u Kolodvorskoj ulici intenzivno leti sokol kao živi predator koji plaši čvorke. Sokoli su pod nadzorom sokolara, te su obučeni za taj posao.


Vrijeme koje je potrebno kako bi se rastjeralo čvorke je relativno jer nagon za preživljavanje odnosno hranjenje čvoraka je vrlo jak. U jesenskom periodu na ladonjama sazrijevaju plodovi koji su im hrana. Krošnje i listna masa te okolne zgrade tvore optimalnu mikrolokaciju za njihovo noćenje. Ptice se većinom zadržavaju noću nakon večernjeg hranjenja. Čvorci su inače ptice selice koje sele u južnije krajeve, ali kako je u našem kraju dovoljno toplo i ima dovoljno hrane, one se zadržavaju na Giardinima do prosinca. Nakon toga nema ni lišća ni plodova, te zahladi i ptice sele južnije.


Sokolar procjenjuje intenzivni period rada i potrebu za naknadnom intervencijom.


Najintenzivnije aktivnosti sokolova su u svitanje i u zalazak sunca pa se građani mole za razumijevanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.