Hrvatski radio

Radio Pula

Spomenik Egzodusu 1915. - 1918.

12.06.2015.

14:55

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na predjelu Libora, granici općina Medulin i Ližnjan, jutros je u povodu stote obljetnice egzodusa stanovništva južne Istre svečano otkriven spomenik kipara Šime Vidulina.

Istarski egzodus u prvom svjetskom ratu još je uvijek za širu javnost relativno nepoznat događaj, unatoč dvjema odličnim publikacijama koje su izdane u zadnjih nekoliko godina. Činjenica da je u tri godine Velikoga rata iz južne Istre prisilno evakuirano 60 tisuća ljudi, od kojih je čak 20 posto svoje živote ostavilo u barakenlagerima Štajerske, Kranjske, Slovačke i Moravske pa čak i Mađarske, u normalnim bi okolnostima pobudilo svačije zanimanje. No u Jugoslaviji je to bila ako ne zabranjena, a ono zasigurno marginalizirana tema. O egzodusu Istrana nije se smjelo javno govoriti. Ta se nepravda u posljednje vrijeme polako ispravlja, proučavaju se povijesna vrela, izdaju se publikacije, lani je u austrijskom Gmindu, gdje su bili smješteni Medulinci i Ližnjanci, otkriven spomenik. Jutros je to učinjeno i na Libori, granici općina Medulin i Ližnjan, čiji su žitelji prije sto godina prisilno odvedeni u Gmind, odakle ih se nije vratilo 270, od čega je 200 bilo djece. Među onima čiji su preci bili u egzodusu u Gmindu je i medulinski načelnik Goran Buić.

Svečanost na Libori zajedno su organizirale dvije općine, čiji su načelnici spomenik otkrili, zborovi su im posvetili prigodne skladbe, a župnici zajednički posvetili.
 
Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.