Hrvatski radio

Radio Pula

Sretan Uskrs! - Sretno Vam uskrsnuće Gospodnje!

27.03.2016.

00:00

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sretan Uskrs svim kršćanima! Katolici diljem svijeta danas slave najveći crkveni blagdan - Uskrs! Blagdan je Kristova uskrsnuća, za katoličke vjernike temelj liturgijske godine. Uskrs je najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i zalog uskrsnuća za vječni život.

Kršćani slave Isusovo uskrsnuće koje je temelj kršćanske vjere. Crkva nas uči da je Uskrs najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život.

Kao središnji blagdan crkvene godine, Uskrs se u liturgiji slavi punih pedeset dana, do Duhova ili Pedesetnice.

Uskrs danas slave vjernici diljem Hrvatske svečanim liturgijama u crkvama koje su se tijekom korizmenog 40-dnevlja spremale za svetkovanje Vazmenog otajstva.

Isus je u svojoj muci, smrti i uskrsnuću pobijedio smrt i zlo. Isus je svijetu donio spasenje. Kao što je Pasha bila liturgijsko sjećanje na čudesno izbavljenje židovskoga naroda iz egipatskoga ropstva, tako je i godišnja proslava Uskrsa liturgijsko sjećanje na čudesno izbavljenje i spasenje čitavoga čovječanstva.

Porečki i pulski biskup. mons. Dražen Kutleša sinoć je u porečkoj bazilici predvodio Vazmeno bdijenje, a jutros svečanu Uskrsnu misu. Uskrsnu misu u pulskoj katedrali jutros je predvodio biskup u miru, monsinjor Ivan Milovan.

Na Uskrsni ponedjeljak održat će se tradicionalno hodočašće u Svetište Gospe od Milosti u Šijani. Ujutro u 9 i 30 hodočašće predvodi vlč. Joško Listeš, a večernje slavlje u 18 sati mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.