Hrvatski radio

Radio Pula

Stanje sigurnosti u prometu u Istri prošle godine nije bilo dobro

16.03.2016.

11:25

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje sigurnosti u prometu u Istri prošle godine nije bilo dobro. Bilo je više prometnih nesreća, poginulih i stradalih u odnosu na godinu ranije, a zabilježena je i veća neodgovornost mladih vozača. Policija je ipak zadovoljna stanjem sigurnosti u prva tri mjeseca ove godine.

Na konferenciji je istaknuto i kako su lani na istarskim prometnicama poginule 24 osobe, povećan je za 7 posto i broj prometnih nesreća u odnosu na 2014. godinu, a veliki su problem lani bili i mladi vozači koji su uzrokovali 8 prometnih nesreća u kojima je 9 osoba poginulo.

I lani, a i ove godine najčešća greška bila je neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska te vožnja pod utjecajem alkohola. Prometne nesreće i dalje se najčešće događaju vikendom stoga je policija i najavila i niz preventivno - represivnih akcija posebno usmjerenih na nadzor brzine kretanja, a policajci će na raskrižjima pojačano nadzirati i zaustavljaju li se vozači ispred prometnog znaka STOP.

Policija je danas na poseban oprez pozvala sve sudionike u prometu, a posebno biciliste, mopediste i motocikliste kojih će u idućem razdoblju, s dolaskom ljepšeg vremena, biti sve više na istarskim prometnicama. Također je upozoreno je kako se edukacije o ponašanju u prometu trebaju provoditi od najranije životne dobi, u vrtićima, školama te potom autoškolama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.