Hrvatski radio

Radio Pula

Starije osobe lak plijen prevaranata

04.10.2016.

15:23

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska policija i dalje traga za osobom koja se prijevarom domogla nekoliko desetaka tisuća kuna ušteđevine 87-godišnjakinje lažno joj se predstavivši kao djelatnica banke. I ovaj, najnoviji slučaj, potvrđuje kako su starije osobe omiljene žrtve prevaranata.

 

Najnovija prijevara jedan je od devet slučajeva koji su prijavljeni istarskoj policiji u ovoj godini. Ne čini se mnogo, ali iza svake prijave krije se tužna priča u kojoj starija osoba ostaje bez mukom stečenog novca o kojem joj nerijetko ovisi i egzistencija. Vješte prevarante, međutim, nije lako uhvatiti, pogotovu stoga što naši stariji sugrađani često ne daju pouzdane opise i pojedinosti koje bi u tome pomogle policiji. Obrazac je dobro poznat, kaže glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Drski su, snalažljivi, brzi, pričljivi i uporni u nagovaranju. Uglavnom je riječ o uigranom "dvojcu" koji najprije ulazi u dom žrtve prodajući joj neku robu i pritom, zlorabeći njeno povjerenje i nepažnju, dolazi do vrijednih informacija, naglašava Vitasović.

I zato policija upozorava starije građane da ne puštaju u svoj dom osobe koje ne poznaju te da im ne daju osobne podatke a pogotovo ne novac. Ako pak posumnjaju da su im se na kućnom pragu pojavili prevaranti, neka nastoje što bolje upamtiti lice, način govora ili kakvim su automobilom došli, te o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.