Hrvatski radio

Radio Pula

Štete nevremena u Istri zbrajaju se, a temperature rastu

07.08.2017.

16:36

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Olujno nevrijeme koje je sinoć zahvatilo zapadnu i središnju Istru pričinilo je štete koje se još uvijek saniraju. Bilo je to samo kratkotrajno osvježenje jer temperatura se već digla iznad 30 stupnjeva.

Nakon dugoga sušnog razdoblja ovakav vremenski preokret bio je očekivan. Vatrogasci su tijekom večeri i noći zabilježili stotinjak intervencija – najviše na podruju Pazina, Poreča i Rovinja, manje u Umagu, Puli i Labinu. Srećom, nema stradalih osoba.

Što se šteta tiče, prema riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Dine Kozlevca prvenstveno su to bili lomovi grana, srušena stabla, otkriven krov recimo u Pazinu na tvornici. Bilo je zakrčenih prometnica. Vatrogasci su to s komunalnim službama već noćas odradili, rekao je Kozlevac.

A na terenu su uz vatrogasce bile ekipe HEP-a i komunalnih službi. Drveće, već krhko i isušeno zbog ekstremne suše, podložnije je rušenju i pucanju. A padalo je na ceste, osobna vozila, čak i na pružni prijelaz u Pazinu. Jako je stradala Općina Tinjan – tamo su srušeni hrastovi stari više od stotinu godina. Ni mještanima ni turistima nije bilo ugodno.

Načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin kaže sve je trajalo desetak minuta. "Stoljetna drveća, desetak koji su pali na jednoj lokaciji, deset na drugoj, oštetilo je glavni vod za cijelo ovo područje. Šteta je dosta velika. Ne pamtim ovakvo nešto.

Zbog posljedica nevremena došlo je do prekida opskrbe električnom energijom pa su tako dijelovi Medulina, Pazina, Umaga, Poreča, Pićna i Sv. Petra u Šumi bili bez struje. Zastoja u prometu nije bilo.

A na moru već nakon osam sati navečer – poziv sedmeročlane posade talijanske jedrilice koja je ostala bez pogona na oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga. U potragu je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže, a u ponoć su isplovila dva plovila Pomorske policije iz Umaga. U dva sata – konačna dojava o pronalasku jedrilice u talijanskim vodama, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna. Posada je neozlijeđena.

Bilo je više dojava zbog nasukavanja i otkazivanja motora. Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc ističe kako je nevrijeme bilo toliko jako, da je bilo nemoguće isploviti, tek kasnije su isplovljavale brodice pomorske policije.

Zaprimljen je i poziv posade slovenske brodice koja je ostala bez pogona oko Crvenog otoka blizu Rovinja. Rečeno im je da se usidre i čekaju prolazak nevremena; nije bilo ozlijeđenih. Sinoć se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa šest osoba; također nitko nije ozlijeđen. Istovremeno, kod Rovinja blizu obale nasukale su se jedna talijanska i jedna njemačka brodica, ali su posade uspjele samostalno isplivati na kopno.

Mjerodavne službe još zbrajaju štete očekivanog nevremena. A temperature nastavljaju rasti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.