Hrvatski radio

Radio Pula

Štete od ovaca u maslinicima Vodnjanštine

31.01.2017.

15:11

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velike su štete koje nasadima na Vodnjanštini čine ovce koje pastiri tijekom zime napasaju na privatnim parcelama tamošnjih maslinara. Nakon dva desetljeća vodnjanski maslinari okupljeni u udruzi Agroturist odlučni su konačno riješiti taj problem. Sinoć je tako održana izvanredna skupština udruge.

Iako brojni maslinari na Vodnjanštini imaju problema s ovcama, Sandi Chiavalon jedan je od rijetkih koji je prijavio štetu u svom masliniku. Procjenjuje da ona iznosi oko 800 tisuća kuna.

Da bi nadoknadili štetu maslinari moraju podnijeti privatnu tužbu protiv neodgovornog vlasnika stada. Jer policijski i poljoprivredni inspektori na terenu, prema zakonu, mogu utvrditi samo djelo ometanja posjeda. Ne i oštećenja tuđe imovine. Vlasniku stada pak, čulo se sinoć, više se isplati plaćati te kazne nego uzeti zemlju u najam za ispašu svojih 400 ovaca. Zato će prijedlog izmjena zakona koje će udruga Agroturist uputiti u Ministarstvo poljoprivrede ići u tom pravcu, naglašava voditeljica stručne službe u udruzi Bernardina Hlevnjak Pastrovichio.

U ovoj situaciji gubitnici nisu samo poljoprivrednici Vodnjana već i država. Jer isplaćujući poticaje ovčarima "bezemljašima" istodobno ugrožava maslinarsku proizvodnju koju također podupire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.