Hrvatski radio

Radio Pula

Stigla srdela u istarske ribarnice

01.06.2020.

14:28

Autor: Džana Banić

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / -

Ljubitelji srdela danas su ponovno došli na svoje! Nakon jednomjesečnog lovostaja zbog zabrane ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom, na ribarnicama se opet može kupiti ta omiljena plava riba.

-

Srdela je za mnoge prvi izbor kada je riba u pitanju - jer zdrava je i ukusna a k tomu i jeftina. I danas se na pulskoj tržnici prodavala po 20 kuna kilogram. Puljani su se zaželjeli srdele, jer ovo je već treći lovostaj u ovoj godini. Dva planirana - prvi tijekom zime, drugi u svibnju ali i jedan izvanredni za one koji su odustali od izlova u doba epidemije zbog problema s plasmanom ribe. 


Bez srdele mediteranski jelovnik je nezamisliv. Ta se zahvalna riba spravlja na mnogo načina - pržena, soljena, marinirana, na lešo, na gradele... Svaki recept ima svoje poklonike da iz ove male ali vrijedne ribe izvuče ono najbolje.

Ljubitelji srdele u njoj će moći uživati, dakako ako vremenske prilike ribarima dopuste izlazak na more, još samo koji dan jer će uskoro biti puni Mjesec. A tada će plivarice ponovno cimu vezati za kraj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.