Hrvatski radio

Radio Pula

13:20 / 24.08.2017.

Autor: Nives Kalebić

Štinjan ostaje u D razredu do kraja godine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Štinjan do kraja ove godine ostaje u turističkom razredu D, a zatim od siječnja 2018. bit će kao i cijela Pula, u turističkom razredu A. Mišljenje je to Ministarstva turizma koje je zatražila Turistička zajednica Pule nakon što su se početkom ljeta pojavili problemi s plaćanjem boravišne pristojbe.

Privatni iznajmljivači iz Štinjana prošlog su mjeseca burno reagirali na povećanje plaćanja boravišne pristojbe nakon što su iz turističkog razreda D prebačeni u turistički razred A, kao i svi privatni iznajmljivači u Puli. Naime, Zakonom o područjima županija, gradova i općina Pula se sastoji od "naselja Pule i naselja Štinjan", a odredbom gradonačelnika ,određeno da je Pula turistička zona A, a Štinjan turistička zona D.

Po takvoj se odluci dosad i naplaćivala boravišna pristojba za Štinjan, no Državna geodetska uprava u svom registru Štinjan ne vodi kao zasebno naselje, već kao dio Pule. Stoga je u sustavu za prijavu gostiju eVisitor za Štinjan promijenjeno zaduženje te su iz razreda D prebačeni "preko noći" u razred A. S obzirom na negodovanje Štinjanaca, od Ministarstva turizma je zatraženo mišljenje i odgovor je stigao ovih dana, kaže direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Dakle do Nove godine Štinjanci ostaju u razredu D, a od 1. siječnja 2018. godine bit će prebačeni u razred A i tada će umjesto 150 plaćati 300 kuna boravišne pristojbe po krevetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.