Hrvatski radio

Radio Pula

Štinjancima boravišna pristojba dvostruko veća

20.07.2017.

13:20

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žiteljima Štinjana boravišna se pristojba za iznajmljivanje apartmana dvostruko povećala. Razlog je prebacivanje iz turističkog razreda D u A od stane Državne geodetske uprave koja u svom registru Štinjan ne definira kao zasebno naselje, već definira cijelu Pulu kao jedno naselje.

U pulskoj Turističkoj zajednici ističu kako će Štinjanci zaduženja za boravišnu pristojbu za ovu godinu plaćati kao dosad.

Ako se nešto bude trebalo mijenjati vezano za plaćanje boravišne pristojbe za iznajmljivanje apartmana u Štinjanu bit će to tek za 2018. godinu i žitelji će na vrijeme biti obaviješteni, ističe direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj dodajući kako preporučuju iznajmljivačima da plate po starom prvu ratu čija naplata stiže 31. srpnja 2017.

Štinjanci su dosad plaćali boravišnu pristojbu prema turističkoj zoni D jer je Štinjan Zakonom o područjima županija , gradova i općina defiran kao zasebno naselje. No problem je nastao kada su u Državnoj geodetskoj upravi zaključili da Štinjan nije naselje i sukladno tome sami promijenili zaduženja za tamošnje smještajne objekte, objašnjava Cinkopan Korotaj. Budući da se sustav e Visitor ravna prema podacima Državne geodetske uprave , Štinjanci su ostali neugodno iznenađeni kada ih je u tom sustavu umjesto da paušalno plate sto kuna, dočekao primjerice dug od 600, a zatim čak 900 kuna. Dug odbijaju platiti. 


Pulska Turistička zajednica zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma odmah su reagirali te od Ministarstva uprave zatražili mišljenje o statusu Štinjana. Odgovor je li ili nije Štinjan zasebno naselje još se čeka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.