Hrvatski radio

Radio Pula

Što će biti sa Strankom zelenih?

11.02.2015.

14:19

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Stranke zelenih Josip Anton Rupnik na današnjoj se konferenciji za novinare u Puli požalio na hrvatsko pravosuđe, jer mu je ovrhom blokiralo mirovinu i sva novčana sredstva stranke. Na taj je način cjelokupna aktivnost stranke u pripremi za parlamentarne izbore došla u pitanje.

Stranka zelenih i njezin predsjednik Josip Anton Rupnik pravomoćno su još prije pet godina osuđeni za klevetu Tvornice kamene vune Rockwool iz Potpićna. Kazna je iznosila 40 tisuća kuna i još 10 tisuća za sudske troškove. Uz novčanu naknadu, presudom je bila naložena i isprika, odnosno objava presude u medijima. Rupnik i njegova stranka na presudu su podnijeli žalbu, a ispriku i presudu u medijima objavili su na konferenciji za novinare, vjerojatno htijući uštedjeti na plaćenom oglasu u lokalnim glasilima. Rupnik tvrdi da mediji nisu objavili korektno izvješće s te presice, pa je i javnost ostala uskraćena za informaciju koju je stranka bila dužna iznijeti.

Umjesto da plati oglas i prihvati presudu, Rupnik se žalio višim pravosudnim instancama, sve do Vrhovnog suda -  i sve su redom odbijale njegovu žalbu, ali Rupnik ne posustaje i upravo kani predmet uputiti i na Ustavni sud. No sve to naravno nije spriječilo mehanizme pravosuđa, pa je tako Josip Anton Rupnik i njegova Stranka zelenih kažnjena i zbog izbjegavanja objave prvotne presude u medijima, a upravo su se upoznali i sa sustavom ovrhe i dugom koji je u međuvremenu narastao na 155 tisuća kuna.

Zbog svega ovoga Stranka zelenih bi mogla proglasiti stečaj, jer neće imati na raspolaganju nikakva sredstva za sljedeće parlamentarne izbore. Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik svoju odgovornost i eventualno odstupanje ili ostavku za sada ne spominje.

Poslušajte tonski prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.