Hrvatski radio

Radio Pula

Što istarskim vinarima donosi nova porezna reforma

09.11.2016.

16:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski vinari, koji su svi uglavnom u sustavu PDV-a neće osjetiti smanjenje PDV-a za repromaterijal na 13 posto jer im je nabavka gnojiva, sadnica i zaštitnih sredstava i do sada ulazila u troškove proizvodnje.

Nešto je drugačije  s povećanjem PDV-a na 25 posto u ugostiteljstvu, jer su upravo restorani mjesta gdje plasiraju značajan dio svoje proizvodnje. 

Smanjenje PDV-a za repromaterijal u poljoprivredi može biti zanimljivo samo malim proizvođačima, naglašava vinar Ivica Matošević. Kad je pak riječ o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu tu očekuje izvjesne promjene.

Neki su ugostitelji već najavili kako će zbog povećanja PDV-a morati dizati i cijene vina. Proizvođačica pjenušaca Katarina Peršurić pak drži kako ugostitelji imaju iznimno visoke marže te kako tu ima dovoljno prostora za prilagođavanje novim uvjetima poslovanja.

Viša stopa PDV-a na ugostiteljske usluge otvara prostor za sivu ekonomiju, kaže predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.

Ali ni za državni proračun. No, isto tako Benvenuti vjeruje da, s obzirom da istarska vina imaju dobar omjer kvalitete i cijene, ipak neće doći do problema s njihovim plasmanom na tržištu čega se vinari najviše pribojavaju.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.