Hrvatski radio

Radio Pula

Što porezna reforma donosi donosi u turističkoj praksi?

29.07.2019.

16:32

Autor: Nives Kalebić

(foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

(foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Foto: - / -

Što na predložene mjere novog vala porezne reforme kažu poslodavci i turistički sektor? I dok turistički djelatnici i ugostitelji pozdravljaju četvrti krug porezne reforme i najavljuju da bi već sada plaće mogle biti podignute, dio poslodavaca je zabrinut.

Pozdravljamo svako rasterećenje gospodarstva, ali učinak neće biti dramatičan, ističe predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. Posebno se osvrće na potpuno oslobađanje od poreza za mlade do 25 godina.

Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma pozdravlja smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto na čemu su, kaže, dugo inzistirali.

Najavljeno smanjenje PDV-a, istarskim ugostiteljima trebalo bi, ističe predsjedniK županijskog Ceha ugostiteljstva Stanislav Briškovski omogućiti povratak kvalitetne radne snage.

Ipak, iz četvrtog kruga porezne reforme izostao je nautički turizam, upozorava Katica Hauptfeld, vlasnica najveće hrvatske agencije za krstarenja na Jadranu.

Za hrvatski turizam ovo je izazovna godina, a čini se kako će iduće biti još izazovnije. Na to se trebamo pripremiti i boriti kvalitetom, ali i smanjenjem poreznih nameta, zaključuje Veljko Ostojić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Što porezna reforma donosi donosi u turističkoj praksi?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.