Hrvatski radio

Radio Pula

Stožer civilne zaštite Istre traži hitne upute o postupanju prema turistima

10.06.2020.

14:12

Autor: Senka Mošnja

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Članovi istarskog Stožera civilne zaštite traže da se hitno donesu upute o postupanju prema potencijalno oboljelim turistima od COVID-a. Ne donese li ga nacionalni stožer, istarski će - kažu - za područje Županije biti primoran donijeti ga već idući tjedan.

Mjere zaštite u turističkim objektima vidljive su posvuda: razmaknute ležaljke, reguliranje ulazaka u sanitarne čvorove u kampovima, zapečaćene mobilne kućice kao jamstvo da nitko nakon dezinfekcije u njih nije ušao. No, uvijek netko može oboljeti ili bolestan doći, upozorava ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Dodaje da nam nedostaje onaj dio postupnka koji regulira način rada s oboljelom osobom ako se, kaže Stojanović, takva osoba pojavi."

Istarski Stožer civilne zaštite još je prije mjesec dana od nacionalnog stožera zatražio detaljne upute. Načelnik Stožera Dino Kozlevac ističe: "I onda ostaje pitanje komunikacije odnosno smještaja osoba koje su u kontaktu s tom potencijalnom osobom, odnosno mjesta njihove samoizolacije."

Međutim, dvotjedna samoizolacija obitelji koja je boravila s oboljlim može uzrokovati problem jer je smještaj rezerviran za sljedeće goste te naravno - dodatne troškove. Zato u Županijskom stožeru predlažu učinkovitiju mjeru. Dino Kozlevac kaže: "Da se, a to je nacionalna razina i država da omogući s državama iz kojih je gost došao, da se bezbolno vrati kući. Onaj koji je u samoizolaciji? Tako je, onaj koji je suspektan, koji nije bolestan."

U stožeru žele što prije imati točne naputke za sve strukture zadužene za provođenje mjera kako bi o svim detaljima mogli obavijestiti i turiste.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.