Hrvatski radio

Radio Pula

Stožer civilne zaštite poziva na poštivanje propisanih epidemioloških mjera

28.10.2021.

11:04

Autor: Tatjana Kaštelan

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Istarskoj županiji jučer je zabilježen velik skok novozaraženih koronavirusom, čak 107, dok je danas 75 novozaraženih, a jedna je osoba pozitivna na virus preminula. Osnovni razlog tomu jest niska procijepljenost građana, ističu predstavnici Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Incidencija je veća nego u proljetnom razdoblju, a slična fazama s najvećim brojem zaraženih protekle jeseni, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i član županijskog Stožera civilne zaštite Aleksandar StojanovićTo je odraz niske procijepljenosti, ša je teško epidemiju zauzdati odnosno držati je pod kontrolom.

Tu je i povećana mobilnost, ulazimo u jesensko zimski period kada više boravimo u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju epidemije, dodaje Stojanović. Značajno povećani broj novozaraženih osoba već je doveo do preopterećenja zdravstvenog sustava, osobito Opće bolnice Pula, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ali i drugih zdravstvenih ustanova.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Istarske županije poziva građane da se suzdrže od većih javnih okupljanja i rizičnih kontakata u epidemiji bolesti COVID-19. Također, škole i osnivače da procijene rizik u svojem okruženju i sukladno tome donesu odluke o načinu izvođenja nastave, te slobodnih i sportskih aktivnosti.

Iz Stožera naglašavaju potrebu poštivanja propisanih epidemioloških mjera, a osobito poštivanja propisanog razmaka i potrebe nošenja zaštitnih maski te apelira na potrebu cijepljenja, osobito prvog cijepljenja, kao osnovnog rješenja za mogućnost izlaska iz epidemije.

Stožer civilne zaštite poziva na poštivanje propisanih epidemioloških mjera

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.