Hrvatski radio

Radio Pula

Štrajk prosvjetara se nastavlja, u Istri od sutra jesenski praznici

29.10.2019.

15:03

Autor: Senka Mošnja

(foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

(foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Foto: - / -

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama. Prema cirkularnom rasporedu nastave nema u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Za sutra sindikati najavljuju štrajk u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Dok u Istri počinju jesenski praznici.

Četrnaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Prema cirkularnom rasporedu, nastave nema u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kraj štrajka se ne nazire, jer Vlada ni jučer, na pregovorima sa sindikatima o osnovici za državne i javne službe, nije ponudila termin sastanka o koeficijentima.

Sindikati od svojih zahtjeva ne odustaju, a iz Vlade poručuju - ne pristajemo na ucjene. Odziv je i dalje vrlo velik; u štrajku je 97 posto osnovnih i 86 posto srednjih škola. Za sutra sindikati najavljuju štrajk u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Štrajk se sutra nastavlja i u znanosti i visokom obrazovanju, najavili su čelnici sindikata koji okuplja zaposlene na fakultetima. Ističući kako su zadovoljni  prošlotjednim odzivom na štrajk, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da dobar odziv očekuju i sutra.

Inače, sutra učenicima osnovnih i srednjih škola u Istri počinju jesenski praznici. Podsjetimo, prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, županijama je dana mogućnost da same izaberu kalendar školskih praznika.

Ponuđeno je nekoliko opcija i Istarska je županija odabrala rascjepkati zimske i Uskrsne praznike i omogućiti učenicima praznike 4 puta tijekom godine. Zimski će praznici tako biti skraćeni za tjedan dana, počinju kao i nekada 23. prosinca no učenici će ponovno biti u školskim klupama već 7. siječnja.

Na drugi dio zimskih praznika u Istri će se ići posljednjeg tjedna u veljači. Uskrsni praznici bit će kraći, počinju na veliki četvrtak i traju do Uskrnog ponedjeljka. Zato se uvodi novi, jesenski odmor koji, dakle, počinje sutra, a učenici se u školske klupe moraju vratiti u ponedjeljak, 4. studenoga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.