Hrvatski radio

Radio Pula

Strategija razvoja Istarske županije do 2025.

17.03.2018.

14:07

Autor: Džana Banić

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

U sklopu donošenja strategije razvoja Istarske županije do 2025. značajno mjesto zauzet će sektor poljoprivrede. Ona bi trebala dati smjernice kako održati dostignutu kakvoću poljoprivrednih proizvoda, povećati količine i osvojiti nova tržišta.

Nema sumnje da su istarski poljoprivrednici, posebice maslinari i vinari, napravili golemi iskorak u kakvoći svojih proizvoda. I to u nevjerojatno kratkom razdoblju a veseli i to da je u te proizvodnje uključen i veliki broj mladih ljudi.

Strategija bi trebala dati odgovor na to kako sektor još više unaprijediti kroz bolje povezivanje turizma i poljoprivrede ali i određivanja glavnih inozemnih tržišta, ističe župan Valter Flego.

Istra želi postiti bio regijom i u tom će se smislu poticati ekološka proizvodnja. Ali bio regija je mnogo više od toga, naglašava pročelnik za poljoprivredu Ecio Pincan.

Cilj je imati i što više zaštićenih te ekoloških proizvoda. Tako se, primjerice, već od samog početka procesa zaštite istarskog crvenog češnjaka inzistira upravo na takvoj proizvodnji. Tim više što je glavni nametnik - češnjakova muha postao otopran za zaštitna sredstva, kaže Renco Stranić predsjednik nedavno osnovane Udruge proizvođača istarskog crvenog češnjaka.

Sastavni dio strategije zasigurno će biti i centri izvrsnosti , od maslinarskog do onog posvećenog pčelarstvu, samoniklom bilju, stočarstvu... Oni bi trebali promovirati lokalne i autohtone proizvoda a kroz stručnu podršku pomoći poljoprivrednicima da unaprijede proizvodnju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR