Hrvatski radio

Radio Pula

Stručni skup o e-knjigama u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici

22.09.2016.

14:37

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

E-knjige još uvijek su rijetkost među hrvatskim čitateljima. Najveći je problem reguliranje autorskih prava, ali i slab interes korisnika te nakladnika. O tim i sličnim temama raspravljalo se na stručnom skupu održanom u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Višestruki pristup sadržaju, stalna dostupnost, ekonomičnost, jednostavna nabava. Nema habanja, a i niti gubljenja, to je tek dio prednosti e-knjige. No, ima i dosta nedostataka, kaže Kornelija Petr Balog s Informacijskog odjela Osječkog filozofskog fakulteta.

U Hrvatskoj tek deset posto čitatelja poseže za e-knjigom, samo jedan posto posjeduje e-čitač, a tek dvije nakladničke kuće redovito objavljuju elektronička izdanja. Niti situacija u hrvatskim knjižnicama nije puno bolja, iako su neki pronašli model kako obogatiti svoju ponudu. Objašnjava Nadia Bužleta iz pulske Gradske knjižnice i čitaonice.

Njihovi osječki kolege, primjerice, već nekoliko godina nabavljaju kvalitetne e-čitače i svojim korisnicima u prostorima knjižnice omogućuju pristup elektronskoj građi. No, ističu da je itekako potrebna pomoć države kako bi se pronašao optimalni model posudbe e-knjiga. Dvogodišnje iskustvo imaju u Goethe institutu u Zagrebu. Oni svojim korisnicima omogućuju besplatnu posudbu e-knjiga, e-zvučnih zapisa ili pak e-novina. No, knjižnice se još uvijek susreću s previše zapreka. Zakoni im tu ne pomažu, kaže Dragutnin Nemec sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

No, uspješnih primjera unutar sustava ima. U susjednoj Sloveniji izdavačka kuća Beletrina pionirski je 2011. godine krenula u novo tržište uspostavljajući Biblos, sistem za posudbu i prodaju e-knjiga. E-knjiga u Hrvatskoj nije zaživjela u pravom smislu, a kako poručuju slovenski kolege što se dulje čeka, šteta će biti veća. E-knjige nisu egzotika već nešto sasvim uobičajeno u drugom desetljeću 21. stoljeća.

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.