Hrvatski radio

Radio Pula

Strvine pasa kod Vodnjana upućuju na nepropisno zbrinjavanje

18.01.2017.

15:36

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strvine pasa pronađene uz cestu Vodnjan-Fažana ipak ne upućuju na kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja već je riječ o nepropisnom zbrinjavanju animalnog otpada, priopćila je pulska policija. To su potvrdili i iz Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija zaključila da je riječ o nezakonitom postupanju s nusproizvodima životinjskog podrijetla. Pulska je policija utvrdila da su neki od vlasnika pronađenih pasa životinje predali jednoj veterinarskoj ambulanti s područja Policijske postaje Pula zbog pružanja odgovarajućeg tretmana, no da jedan od djelatnika veterinarske ambulante nije postupao sukladno propisima o zbrinjavanju animalnog otpada.

Kako je priopćila policija utvrđeno je da nema elemenata kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinja. Istraga je još uvijek u tijeku, a kako su istaknuli iz resornog ministarstva po završetku svih istražnih radnji poduzet će se odgovarajuće mjere i sankcije prema odgovornim osobama. Inače, nakon eutanazije postoji procedura zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla. Najčešće veterinarska stanica preuzima životinju te ih ovlaštena tvrtka odnosi u sesvetski Agro Protein na spaljivanje, no postoji mogućnost kremiranja u jednoj privatnoj tvrtki u Samoboru ili pak zakapanje na vlastitoj parceli, ali uz dozvolu veterinara.

Dr. vet. med. Stjepan Kočar iz Veterinarske stanice Pula podsjeća da se prema hrvatskim zakonima eutanazija može obaviti kada su životinje vrlo stare, bolesne ili kad je liječenje dugotrajno i povezano s patnjom, zatim kad imaju neku zaraznu bolest opasnu za ljude ili kada su same životinje opasne za okolinu. Tu je i članak zakona s kojim se mnogi veterinari ne slažu, a predviđa usmrćivanje pasa iz skloništa nakon 60 dana.

Poslušajte tonski prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.