Hrvatski radio

Radio Pula

Studenti uglednih akademija i fakulteta stvaraju u Balama

12.09.2016.

12:01

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Bale, tamošnja turistička zajednica te udruga građana "Mon Perin" potpisali su sporazum o suradnji s uglednim umjetničkim akademijama i fakultetima iz Italije, Slovenije i naše zemlje. Studenti će boraviti u Balama, a njihovi će radovi biti izloženi u javnim prostorima.

Prema upravo potpisanom sporazumu, studenti, njih stotinjak, boravit će u umjetničkim kolonijama u Balama. Njihovi će radovi biti izloženi u javnim prostorima. Ennio Malusa iz udruge građana Mon Perin objašnjava da stižu akademije iz Milana, Bologne, Torina, Venezije i Rijeke. Načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio ističe pak da je imati u ovako malom mjestu toliko prestižnih univerziteta jako bitna stvar. "Dolaze novi ljudi, dolaze mladi studenti sa novim idejama i na neki način se otvaramo prema Europi.", istaknuo je Pastrovicchio. 

Studenti imaju velike planove; projektiranje takozvanog difuznog hotela, izradu digitalne strategije za Bale grad hotel, slikanje nekoliko murala, a napravit će i 3 monolita u liku Galilea, Kolumba i Mahatme Gandhija. U izradi sudjeluje čak četiri fakulteta, iz Torina i Bologne te dva iz Milana.

Želimo potaknuti mlade da ostanu ili dođu živjeti ovdje, poručuju iz Bala. Treba im omogućiti zapošljavanje, što iziskuje nove ideje i modele. Uključivanje međunarodnih sveučilišta svjetskoga glasa u rad na kulturnim aktivnostima dobar put u ostvarivanju tih želja. 

Poslušajte prilog. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.