Hrvatski radio

Radio Pula

Sumnje o Cimosu opovrgnuo ministar Goran Marić

10.02.2017.

15:29

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon pozitivnih vijesti s hrvatske i slovenske strane o dobrom rješenju za Cimos kojim će se nastaviti proizvodnja i sačuvati radna mjesta pojavile su se sumnje da talijanski partner neće zadržati radna mjesta. Ministar Goran Marić uvjerava da sve ide prema dogovoru.

Prema napisima slovenskih medija, talijanski investitor navodno nije zadovoljan nekim uvjetima koji stoje u pristiglome sporazumu. Ministar državne imovine Goran Marić danas uvjerava kako problema neće biti. I u Buzetu su optimistični, smatraju da je riječ o lošoj komunikaciji koja se može premostiti.

Ministar Marić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je sve što je sadržano u Vladinoj odluci o načinu na koji će se podmiriti potraživanja od Cimosa bilo i dio sporazuma potpisanog sa slovenskom stranom. Pa tako i onaj dio koji se odnosi na zadržavanje proizvodnje i radnika u Cimosovoj tvornici u Labinu najmanje dvije godine.

Naime, kako su naveli neki slovenski i domaći mediji, slovenska strana primila je prijedlog sporazuma hrvatske Vlade, no tvrdi da on odstupa od dogovora postignutog između slovenskog ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka i hrvatskog ministra državne imovine Gorana Marića.

Slovenske reakcije, kako neslužbeno doznajemo, govore da talijanskom kupcu Cimosa nisu prihvatljivi neki uvjeti vezani uz očuvanje radnih mjesta. Reakcijom talijanskog investitora po dobivanju sporazuma iznenađen je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, s obzirom na to da su, kako kaže, svi elementi koji su u sporazum ugrađeni doneseni još pred tjedan dana na sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Žulić smatra da se radi samo o lošoj komunikaciji i siguran je da će se naći najbolje rješenje za hrvatsku i slovensku stranu a prije svega za sve te radnike u Cimosu ne samo u Istri nego i u Sloveniji i drugim državama gdje Cimos posluje jer ipak, tu se radi prvenstveno o njihovoj životnoj egzistenciji.

S preuzimanjem Cimosa talijanski partner Palladio Financiaria postao bi jedan od najjačih subjekata u automobilskoj industriji, u proizvodnji turbo kompresora na svijetu, a to, smatraju mnogi, ne bi trebalo biti nešto čega će se talijanski partner tako lako odreći.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.