Hrvatski radio

Radio Pula

07:29 / 08.10.2013.

Autor: Dorina Tikvicki

Svakodnevna vježba za oboljele

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovih je dana obilježen Svjetski dan cerebralne paralize, bolesti s kojom se rađa čak 3 do 4 djeteta na tisuću, ovisno o području. Cerebralna paraliza ne može se izliječiti, ali stanje bolesnika znatno može popraviti redovita vježba, osobito u bazenima s toplom vodom, kakvih je u Istarskoj županiji malo.

Cerebralna paraliza je fizički invaliditet koji zahvaća kretanje i držanje tijela. To je najčešći invaliditet u djetinjstvu karakteriziran pojavom nevoljnih kretnji, drhtavim pokretima, spazmima mišića. Može zahvatiti različite dijelove tijela, a najmanje dvije trećine djece s cerebralnom paralizom imat će poteškoće u dnevnim vještinama poput oblačenja, hranjenja, pisanja.

Svakodnevna vježba, osobito u posebnim terapijskim bazenima s toplom vodom, znatno može popraviti stanje bolesnika. No, terapijskih bazena gotovo i nema. No i terapijsko jahanje također se pokazalo izuzetno učinkovitim, ali budući da je to vrlo skupa terapija, većina si roditelja djece s cerebralnom paralizom takvo jahanje ne može priuštiti. Kaže predsjednica županijske Udruge cerebralne paralize i voditeljica projekta "Plivanje za djecu s posebnim potrebama" dr. Lorena Lazarić Stefanović.

Budući da se radi o velikoj populaciji, ono što osobe s cerebralnom paralizom trenutačno mogu dobiti u zdravstvenim ustanovama je nedovoljno, kaže dr Lazarić Stefanović. Fizikalna terapija mora se primjenjivati kontinuirano, vježbe trebaju biti specifične i ciljane, a sve to zahtijeva više fizioterapeuta koji će biti posebno educirani.