Hrvatski radio

Radio Pula

Sve je spremno za zaštitu špalete

28.03.2016.

13:59

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Špaleta, "prva noga" ili sušena svinjska plećka u Istri se tradicionalno načimala na Uskrs i od davnine je nezobilazni dio blagdanskog jelovnika na Poluotoku. Staru slavu, ovoj već pomalo zaboravljenoj deliciji, vraća manifestacija koja se petu godinu na Uskrsni ponedjeljak održava u Vodnjanu.

Kuhana, pečena, s jajima, šparugama, divljim radičem, tjesteninom, u maneštri, na šugo... To su samo su neki od načina na koje se špaleta tradicionalno spravljala u uskrsno vrijeme. Kako je Uskrs ove godine već u ožujku, nedovoljno suha špaleta savršena je za pripremu na način "điravolta", kako je mnogi ionako najviše vole, kaže kuhar Mateo Kliba.

Špaleta je oduvijek bila cijenjena ali uvijek u sjeni mnogo poznatjijeg istarskog pršuta. To bi se uskoro moglo promijeniti jer je sve spremno i za njenu zaštitu, zajedno s istarskim kobasicama, pancetom i kosnicama, kaže predsjednik Udruge pršutara Istarske županije Milan Buršić.

Istarski pršutari ne očekuju prepreke u postupku zaštite špalete na kakve su naišli pri zaštiti pršuta na europskoj razni te su na koncu to morali učiniti zajedno sa slovenskim kolegama. Razlog je jednostavan, naglašava Buršić, špaleta, za razliku od pršuta, jednostavno nije dio gastronomske tradicije slovenskog dijela Istre.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.