Hrvatski radio

Radio Pula

19:04 / 12.03.2018.

Autor: Tatjana Kaštelan

Sve je više ovisnosti o internetu, kocki i 'novim drogama'

Tribina o ovisnosti u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Tribina o ovisnosti u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

"Kako biti jači od ovisnosti?“ konkretnim je primjerima i interaktivnim predavanjem učenicima Medicinske škole prenio dr. sc. Slavko Sakoman. Tribinu je organizirao Odjel za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Sve je više takozvanih 'novih droga' među mladima. Pulski su srednjoškolci, medicinari, izuzetno dobro prihvatili predavanje, jer, kako kažu, na konkretnim su primjerima čuli o djelovanju droga.

A puno je primjera koji mlade mogu odmaknuti od ovog zla, čulo se. Bilježi se pad broja heroinskih ovisnika. Od 2001. godine s tisuću i sto broj se u zemlji smanjio na 170 osoba. Veliki uspjeh bilježi i Istra, osobito nakon policijske akcije suzbijanja organiziranog narko kriminala. Danas je, pak, problem konzumacije marihuane i amfetamina koji su sve prisutniji među mladima. Tu su kocka i alkohol te internetska ovisnost, ističe profesor Slavko Sakoman.

Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ističe kako treba osobitu pažnju usmjeriti na prevenciju ovisnosti o marihuani i amfetaminima što je među mladima nažalost uzelo maha.

U cjelokupnom sustavu suzbijanja droga važna je, čulo se, povezanost i kvaliteta školskog, zdravstvenog i policijskog sustava, dok prvenstveno, sve uvijek kreće od obitelji.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.