Hrvatski radio

Radio Pula

Sve veći broj osoba bez krova nad glavom

12.10.2020.

14:48

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

(foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / -

Predstavnici pulskog Prihvatilišta za beskućnike sudjelovali su u Karlovcu na javnoj tribini s koje su poručili mjerodavnim državnim, tijelima lokalne i područne samouprave te stožerima civilne zaštite da se pobrinu za osobe koje žive na javnim te mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.

Ove godine Svjetski dan beskućnika, koji se obilježava 10. listopada, u znaku je globalne pandemije zbog koje se u Hrvatskoj i svijetu znatno povećao broj beskućnika.

Beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem. Procjenjuje se da u zemlji, prema definiciji UN-a, ima oko 2.200  beskućnika, osoba bez  'krova nad glavom' koje borave na javnim te drugim mjestima koja nisu namijenjena stanovanju.

No procjenjuje se kako ima  i više je od 10 tisuća tzv. relativnih beskućnika, onih koji imaju 'krov nad glavom', ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti. U Hrvatskoj je tek 13 prihvatilišta i prenoćišta; u Splitu, Kaštelima, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Karlovcu, Zagrebu, Varaždinu i Osijeku te jedan hostelski smještaj u Dubrovniku.

Ukupni smještajni kapacitet navedenih prihvatilišta je dostatan za oko 450 osoba, što je nedovoljno za zbrinjavanje potrebitih, posebno u zimskim uvjetima. Čulo se to u Karlovcu na javnoj tribini, koju su organizirali Hrvatska mreža za beskućnike te udruga Milosrđe iz Karlovca, a sudjelovali su i predstavnici Istarske županije.

Pulsko Prihvatilište za beskućnike funkcionira od 2012. godine, kaže Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U planu je obnova infrastrukture. Zima dolazi, a potrebe su sve veće. Pomoć je uvijek dobro došla, u ovom trenutku novčana te prioritetno higijenske potrepštine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sve veći broj osoba bez krova nad glavom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.