Hrvatski radio

Radio Pula

Svečano dodijeljeni certifikati interpretatorima baštine

26.11.2021.

21:42

Autor: Tomislav Šikić

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Svečanom dodjelom certifikata u Žminju zaključen je projekt osposobljavanja interpretatora baštine koji su uz potporu Općine Žminj organizirali žminjska Turistička zajednica, Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe i putnička agencija Private tours.

Za taj projekt započet 2020. godine agencija Private tours dobila je i nacionalnu nagradu Simply the best u kategoriji "Suradnja s lokalnom zajednicom na unapređenju turističke ponude", a suradnja se nastavlja i dalje. 

Uspješnim i odlično ocijenjenim završnim radom certificirani interpretatori baštine postali su Tatjana Grgorović, Tijana Balaško, Elena Mileta Škatar, Lenka Šajina i Snježana Sabo. Program osposobljavanja za interpretatore baštine u Žminju vodio je ovlašteni edukator Dubravko Fijačko iz agencije Private tours, a polaznici su naučili kako otkrivati skrivenu materijalnu i nematerijalnu baštinu Žminja te kroz posebne metode povezivanja kod posjetitelja odnosno turista potaknuti emocije i doživljaje, ali i osobno razumijevanje, značenje i vrijednost baštine s kojom se susreću. Na taj način se i kod gostiju i kod domaćih potiče poštovanje prema baštini, što je i jedan od preduvjeta da bi se ona očuvala. Polaznici su žminjsku baštinu upoznavali kroz niz zabavnih radionica, vježbi i projektnih zadataka, a uz ostalo upoznali su i cjelovit način pripreme "Kristovih kruna", autohtonih ali gotovo zaboravljenih žminjskih kolača, te na njihovom primjeru pomoću naučenih metoda s tečaja otkrivali skrivena značenja i pripremali vlastite ideje kako to doprijeti do samog srca posjetitelja i ostati tamo zauvijek, kao jedinstven doživljaj.

Organizacijom ove edukacije Turistička zajednica općine Žminj učinila je još jedan korak u unapređenju turističke ponude svoje destinacije, uvodeći u praksu turističkih obilazaka metodu koja u potpunosti prati svjetske turističke trendove, prema kojima za turiste najvažniji motiv za dolazak postaje autentičnost doživljaja i neposredno osobno iskustvo. Upravo se takva interpretacijska praksa u Žminju već nekoliko godina iskušava i kroz program vođenih obilazaka Žminja nazvan "Žminjska štuorija". 

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.