Hrvatski radio

Radio Pula

Svečano obilježen Dan općine Žminj

04.10.2021.

17:59

Autor: Tomislav Šikić

Nagrađeni, Žminj (Foto: Općina Žminj/ustupljena fotografija)

Nagrađeni, Žminj (Foto: Općina Žminj/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Dan općine Žminj obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene i nagrade za životno djelo te nizom drugih prigodnih kulturnih, gospodarskih i društvenih događanja u tjednu za nama.

- Izgradnja novog dječjeg vrtića kruna je našeg proteklog mandata i danas sa zadovoljstvom možemo reći da od početka listopada u našem novoizgrađenom i potpuno opremljenom vrtiću ima mjesta za svu žminjsku djecu - rekao je načelnik općine Žminj Željko Plavčić na svečanoj sjednici žminjskog Općinskog vijeća održanoj u sklopu obilježavanja Dana općine Žminj.

Kao najvažniji predstojeći zadatak izdvojio je nadogradnju zgrade žminjske osnovne škole i školske dvorane. 

Na svečanoj sjednici žminjskog Općinskog vijeća dodijeljene su i dvije nagrade za životno djelo. Vilma Unukić nagrađena je za postignute osobite uspjehe u promicanju čakavštine i žminjskog govora kao nematerijalne kulturne baštine, dok je Josip Pino Kuhar posthumno nagrađen za postignute osobite uspjehe u valorizaciji i promicanju autohtone istarske gastronomije i pozicioniranje Žminja kao prepoznatljive gastronomske destinacije u Istri i šire.

Dan općine Žminj obilježen je i nizom drugih prigodnih kulturnih, gospodarskih i društvenih događanja. U žminjskoj Čakavskoj kući predstavljen je prijevod na žminjski govor poznatog romana „Mali princ” francuskog pisca Antoinea de Saint Exupéryja, kojeg je prevela pjesnikinja Nada Galant, a pod naslovom „Minji kraljić” objavio ga je žminjski Čakavski sabor. Blagdan sv. Mihovila, žminjskog zaštitnika, u čiju čast se i slavi Dan općine Žminj, obilježen je koncelebriranom svetom misom u kojoj su uz ostale sudjelovali vodnjanski župnik Marijan Jelenić te pićanski župnik Ante Kurelović, obojica proslavljajući šezdesetu obljetnicu svoga misništva. Na kraju mise predstavljena je i knjiga Marijana Jelenića „Kriš va cvate – Cvjetanje križa”, roman pisan na žminjskoj čakavici s usporednim prijevodom na standardni hrvatski jezik.

U žminjskoj Kuli postavljena je tradicionalna izložba kaktusa i sukulenata „Bodljikavi dani u Žminju”, na žminjskoj šterni održana je prodajna izložba cvijeća, uprizorena je i „Žminjska štuorija”, vođeni turistički obilazak žminjskih znamenitosti, Zad kaštela je održan i žminjski samanj s predstavljanjem žminjskih proizvođača enogastronomskih delicija i suvenira, u prigodnom foto-kutku posjetitelji su se mogli fotografirati u scenografiji s jesenskim i žminjskim motivima, a povrh svega obilježavanje Dana općine obogaćeno je i gastro-manifestacijom „Šetemana od pašte” te žminjskim uključenjem u programe Svjetskog dana turizma.

U sklopu obilježavanja Dana općine Žminj, 14. listopada će se u Mužinima predstaviti „Rječnik govora južne Žminjštine” autorice Ondine Kranjčić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.